Star Trek név- és tárgymutató

31-es szekció

A 31-es szekciót a Bolygók Egyesült Föderációja hozta létre, a szövetség megalapításának idején. A 31-es szekció feladata volt a hírszerzés, kémkedés és a Föderáció védelme bármilyen eszközzel. Nem sokkal megalakulásuk után a szekciót a Föderációs Tanács feloszlatta, de a szervezett a Föderációtól függetlenül azóta is tovább működik és korábbi feladatait végzi. A 31-es szekció létezéséről egyetlen Föderációval szövetséges vagy vele idegen hatalom sem tud.

A

Ablatív páncélzat

Burkolati páncélzat a legtöbb Csillagflotta hajón található. Az ablatív páncélzat egy reaktív páncél, ami egy ellenerőt fejt ki a becsapódó fegyver lövedékére. A páncélzat elpárolog, amikor egy energiafegyverből (pl. fézer) találat éri, és így a fegyver energiájának egy része elnyelődik az elpárolgó páncélban. A legkorszerűbb Csillagflotta hajókat már ablatív páncélzattal is felszerelik (pl. Defiant, Sovereign osztályok).

Az ablatív páncélzatot eredetileg a USS Defiant számára fejlesztették ki. A Borggal történő korábbi találkozások során a föderációs pajzsok túl gyengének és sebezhetőnek tűntek, ezért a Defiant tervezői egy olyan hajót akartak létrehozni, amely nagyobb fokú védelemmel rendelkezik még pajzs nélkül is.

Az új páncélzat értékét a Defiant a Domínium elleni harcokban próbálhatta ki. A Borghoz hasonlóan a Domínium fegyverei is könnyedén leküzdötték a föderációs hajók pajzsait a konfliktus első szakaszában, de a Defiant ablatív páncélzatával jóval több ideig tudta állni a támadásokat nagyobb károsodás nélkül.

Ebben a technológiában a legnagyobb előretörést az ablatív páncélzat generátor jelenti. Ezt a szerkezetet a jövőből érkezett Janeway admirális adta át a Voyager legénységének. A generátorhoz a hajóburkolaton elhelyezett eszközök kapcsolódnak; aktiváláskor egy új réteg páncélzat jön létre a hajó felszínén. A páncélzat hatékonysága igen meggyőző. A Voyager ezzel az eszközzel számos Borg Kocka támadását tudta állni. A rendszer egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy bármikor be- és kikapcsolható, és még fegyverrendszereket is be lehet vele borítani, ha éppen nincsenek működésben. Ez jóval nagyobb fokú védettséget biztosít, mint bármelyik másik páncélzat.

A Csillagflotta jelenleg azon dolgozik, hogy megismerje, és minél előbb felhasználja a Voyager által a "jövőből hozott" technológiát. Ha az új rendszert minden csillaghajóra felszerelik, a Flotta védelmi ereje a sokszorosára fog válni.

Alfa kvadráns

Az alfa kvadránsban van a Föderáció, valamint jelen vannak, a klingonok, romulanok, cardassiaiak és számtalan egyéb faj.

Alternatív világok

A párhuzamos dimenziók elmélete a 20. században született meg, hogy ezzel magyarázzanak paradoxonokat. Röviden, az elmélet szerint minden esemény után számos új univerzum keletkezik, amelyekben a döntés minden lehetséges következménye lejátszódik.

Andak terv

A Föderáció által nyújtott mezőgazdasági segély, ami javította a helyzetet a Cardassia Prime-on a Dominioni háború után.

Antianyag

Az antianyag pontosan olyan, mint a normál anyag, de az ellentétes spinnel és elektromos töltéssel. Amikor az anyag és az antianyag találkozik, akkor mind a kettő megsemmisül, miközben hatalmas mennyiségű energia szabadul fel. Az antianyag a legtöbb csillaghajó legfőbb üzemanyaga.

Archaner Prime

A Romulan Birodalmi Állam főbolygója.

Asszimiláció

Az a folyamat melynek során egy borg saját véréből nano szondákat fecskendez az egyénbe. Az adott személy vérében a nano szondák önmagukat replikálva elterjednek és átveszik a tudat irányítását, ezt követően a „félig asszimilált” egyén ösztönösen megkeresi a Borgot és csatlakozik a kollektívához, korábbi életét pedig elfelejti.

B

Béta kvadráns

Sok más faj mellett a béta kvadránsban jelen van a Romulan Csillagbirodalom is.

Borg

A Borg eredete ismeretlen, kibernetikus életforma, azaz félig humanoidok félig gépek. Többször is megtámadták a Föderációt. A borgok egyetlen közös hálózatban élnek kollektív tudatot hozva létre. A kollektíva központja kezdetektől az Unikomplexum, amely a delta kvadránsban terül el. A borg kollektíva „közös hangja” a borg királynő, ő vezérli a rendszert. Ha a királynő meghal, a kollektíva egy másikat tesz a helyébe, amely ugyanazzal a kollektív tudattal rendelkezik mint az elődje. A Borg agresszívan terjeszkedik, magába olvasztva egész civilizációkat, amelyeknek egyedei borg automataként élnek tovább a kollektívában. Mesterségesen is tenyésztenek embriókat, akikből szintén borg egységek lesznek, így asszimiláció nélkül is gyarapodnak. Egy vírusnak köszönhetően a borgok kikapcsolt állapotukban, regenerálódás során, rendszeresen egy virtuális környezetben ébredtek fel, az Unimatrix Zeroban, ahol szabadon élhettek. A Borg 2370-es évek végén elpusztította ezt a vírust.

Borg Nyelvezet

A Borg ha asszimilál egy faj tagját akkor rögtön meg is tanulja annak a nyelvét az egymás közti kommunikáció viszont gondolatokkal történik ahol a nyelvnek nincs szerepe. Az írásuk kör alakú geometriai formákból áll amelyek a jelentésüktől függően más-máshol vannak kivágva. Ezek a jelek paneleken, képernyőkön lehetnek vagy egymás mellett vagy pedig egymás alatt. Valószínűleg egy jel egy alfabetikus karaktert jelöl. A rendszer nagyon összetett és legalább 50 jelet tartalmaz.

Braeg admirális

Braeg a Romulan Birodalom kettészakadásakor Tal’aura oldalára állt.

C

Cardassia Prime

A cardassiai faj anyabolygója és a Cardassiai Unió központja.

Csillagflotta

A Csillagflottát a Föderáció megalapítása előtt hozták létre az emberek, később - a Föderáció létrejöttekor, 2161-ben - a Csillagflotta közös szervezetté nőtte ki magát, így már nem az emberiség, hanem a Föderáció tulajdonában van. Székhelye Föld, San Francisco. Célja és feladata az ismeretlen felkutatása, kapcsolatfelvétel idegen fajokkal, új technológiák kifejlesztése és a Föderáció védelme. A Föderáció hírszerzése szintén a Csillagflotta alá tartozik. A flotta elsődleges irányelve, hogy nem avatkoznak be idegen fajok életébe sem ártó szándékkal, sem pedig jó indulattal és csak akkor veszik fel a kapcsolatot velük, ha azok képesek a csillagközi utazásra, ez egyben a Föderáció alapszabálya is.

D

Data döntés

Egy precedens értékű bírói döntés amely kimondta, hogy Data, aki egy mesterséges életforma volt, nem a Csillagflotta tulajdona.

Deep Space Nine

A DS9 egy Bajorhoz közeli űrállomás, a gamma kvadránsra nyíló féregjárattal. Cardassiaiak építették a Bajor megszállása idején, miután az invázió véget ért, az állomás visszakerült bajori kézbe. A Bajor föderációs csatlakozási kérelme miatt, a DS9 a Csillagflotta állomása lett.

Deflektor

Habár az űrt legtöbbször "üresnek" gondoljuk, valójában nagy számú anyagrészecske található a bolygóközi és a csillagközi térben. Az anyagok legtöbbje atom méretű, de az atomok akár mikrometeorokká vagy hasonló szerkezetekké is összeállhatnak. Ezek mindegyike potenciális veszélyt jelent a védtelen űrhajóra, amely magas valóságos vagy görbületi sebességgel halad; egy a fénysebesség negyedrészével repülő egy grammnyi tárgy kinetikus energiája eléri a 2.8 TeraJoulest, amely elegendő ahhoz, hogy átüssön egy méter vastag tritániumot.

A navigációs defletkort arra tervezték, hogy megvédje a hajót az ilyen veszélyektől. A vonósugár technológia mellékágaként a navigációs deflektor graviton polarizációs generátort használ, hogy tápláljon egy szubtérmező torzulás erősítőt, amellyel egy "erősugarat" vetít ki a hajó elé. Ez elegendő arra, hogy eltérítse a legtöbb anyagot a hajó útjából, mielőtt az becsapódhatna.

Delta kvadráns

A delta kvadránsban egyetlen nagyhatalom volt: a Borg, amelynek katonai ereje a 2370-es évek végéig az egész galaxisra kiterjedt. A delta kvadráns jelentős részét, egy balestnek köszönhetően a Voyager föderációs csillaghajó fedezte fel. Itt élnek többek között a kazonok, haroginek, talaxiaiak, okampák.

Deutérium

A hidrogén egyik izotópja, amelyet a tér- és az impulzushajtóművek üzemanyagjaként használnak. Mindig a reaktor tetején van az anyag vagyis deutérium injektor és az alján az antianyag. A hajókon fagyasztott állapotban tárolják. Az atomját egy proton és egy neutron alkotja mely körül egy elektron van.

Dilítium

Egy kristály, amellyel anyagot és antianyagot állítanak elő.

Donatra császárnő

Donatra egy hajóparancsnok volt. Ellenezte Tal’aura hatalomra jutását, így Suran parancsnok és Braeg admirális támogatásával megszerezte az Ötödik és Harmadik flotta nagy részét, majd a Romulan Birodalom egyes bolygóit elfoglalva új államot alapított, a Romulan Birodalmi Államot (2381). Magát, a birodalom császárnőjévé nevezte ki. Donatra támogatta az együttműködést a Föderáció és a romulan nép között.

Dr. Soong

Dr. Soong egy földi génsebész volt a 22. században. Az embert szerette volna genetikailag tökéletesíteni és sikerült is neki, azonban a „régi” emberek és a génmanipuláltak között háború robbant ki, így később a Földön betiltották a génmanipulált egyedek tenyésztését. Soong titokban folytatta kísérleteit, de az első Enteprise kapitánya, Archer elkapta. A börtönben folytatta kutatásait, azonban az ember tökéletesítése helyett a mesterséges életforma megalkotásán kezdett el dolgozni. Egyik leszármazottja (szintén Dr. Soong) megépítette a kezdeti tervek alapján az intelligens gépet. Több androidot is alkotott, köztük Data-t (24. század).

E

Egyesítés mozgalom

Egy a Föderációtól független vulkáni-romulan szekta, melynek célja a Romulan Birodalom stabilizálódása és a közös eredetű vulkáni és romulan faj békés egyesítése. Alapítója Spock nagykövet.

Elcseréltek

Az elcseréltek, más nevükön alakváltók, egy a gamma kvadránsban élő kollektív tudattal rendelkező faj. Egyetlen bolygón élnek, folyékony állapotba olvadva, közös tudatot hozva létre. Ezt a közösséget Nagy Láncnak nevezik. Az új szülötteket otthonuktól távolra küldik el (innen a nevük), hogy a „szilárdak” között nőjenek fel és megismerjék őket, felnőtt korukra egy részük ösztönösen hazatér, hogy a Nagy Láncba olvadva megoszthassák tapasztalataik a többiekkel. Miután az elcseréltek beolvadnak a láncba, már nem empatikusak a humanoid lények iránt. A „szilárdak” viselkedését zavarosnak és veszélyesnek tartják, így megalapították a Dominiont és létrehoztak több mesterségesen tenyésztet fajt (Worta, Jem’Hadar), akiket katonaként használva rendet teremtenek a kvadránsban. Akik elfogadják a Dominion uralmát, azokat békén hagyják, míg az ellenszegülőket súlyosan büntetik.

Elim Garak

Garak a Cardassiai hírszerzésnek dolgozott, majd a Csillagflottának. A Dominioni háború után kormányzati tanácsadó lett Cardassia Prime-on, neki köszönhető az Andak terv megvalósulása.

Elsődleges irányelv

Tilos a Csillagflotta bármely űrhajójának és tagjának bármely kultúra vagy társadalom normális fejlődésébe beavatkoznia. Ez az irányelv fontosabb mint a Csillagflotta bármely hajójának vagy tagjának védelme. Veszteségek tolerálhatók, ameddig ezen irányelv betartáshoz szükségesek.

Enterprise-E

Az Enterprise-E, megalkotásakor a Csillagflotta legmodernebb hajója volt – az első Sovereign osztályú hajó, 2370-es évek eleje. Kapitánya a kvadráns szerte ismert Picard kapitány volt.

Eugenikai háborúk

Többféleképpen is nevezik: Gén háborúk, Eugenikai vagy Eugenetikai háborúk (hivatalosan: Eugenics Wars). A Földön robbant ki a 22. században, a Harmadik Világháború és a Nagy Romulan Háború között. Genetikailag, mesterségesen feljavított emberek pusztították a „régi” embereket és fordítva, melynek során rengetegen életüket vesztették. Ez volt az utolsó olyan háború, amit emberek harcoltak emberek ellen. Végül úgy zárták le a konfliktust, hogy a génmanipuláltakat elzárták és törvénybe foglalták, hogy ha egy ember egészséges, akkor a genetikai beavatkozás nem megengedett. Azonban két génmanipulált csoport megszökött a Földről. Az egyiket Jonathan Archer kapitány leplezte le a 2150-es években, de mire elkapták őket a génmanipulált csoport miatt a klingonok megfertőződtek és csak emberi DNS-sel maradhattak életben. Ez megváltoztatta a klingon populáció jelentős részének külsejét, évszázadokkal később az emberi génbeavatkozás jele eltűnt a klingnok megjelenésében. A második csoportot a 23. században leplezték le, végül 2300 körül Kirk, az Enterprise-A kapitánya, önvédelemből elpusztította őket vezetőjükkel, Khannal együtt.

Exopáncél

A borg dolgozó védelme az elsődleges feladata, több milliónyi mikrocsatlakozóval csatlakozik a testhez csak a fejen lévő páncél 3 milliónyival. A páncélok mindenféle behatástól védik a dolgozót a sugárfegyverektől pedig egy beépített energiapajzs nyújt védelmet, amely csak akkor működik, ha a dolgozó ismeri a rátámadó fegyverének a frekvenciáját. Így tehát általában fézerrel csak 1-2 dolgozót lehet megölni, azután a többiek adaptálódnak tehát nem hat rájuk a fézertűz. Ha a fézer folyamatos frekvenciaváltásra van állítva akkor esetleg 5-6 dolgozót is ártalmatlanná lehet vele tenni.

F

Föderációs esküdtszék

A Bolygók Egyesült Föderációjának állampolgáraiból tevődik össze akiket a bíró vagy más törvényszéki dolgozó választ ki és esküztet.

Föderációs Tanács

A Föderációs Tanács a Bolygók Egyesült Föderációjának irányító szervezete, vezetője a föderációs elnök. A tanács székhelye: Föld, Párizs.

Fénysebesség áttörés

Más néven "csúzli" effektusként is ismeretes. Ha egy hajó szubtérben halad egyenesen egy csillag felé és amikor eléri azt, bekövetkezik az időugrás a csillag gravitációs mezeje miatt. Nagyon pontos kalkulációt igényel, vagyis pontosan meg kell állapítani milyen sebességgel kell haladni, illetve hogy milyen súlyú legyen a hajó.

Féregjárat

A féregjárat egy szubtéri híd, alagút két normál térben található távoli pont között. A legtöbb igen instabil, és a kijáratuk gyakran hullámzik a térben és az időben. A leghíresebb féregjárat a bajori térségben található, és ez az Égi Szentély, a Próféták otthona. 2369-ben fedezték fel. A féregjárat egy 70000 fényévvel távolabbi pontba, a Gamma Kvadránsba juttatja a rajta átutazót.

Fehér ketracel

Egy narkotikum, amelyet a Dominion gyűjt, hogy beadagolja azt, a mesterségesen tenyésztett hadseregének a jem’hadarnak, ezzel biztosítva az irányítást felettük.

G

Gamma kvadráns

A gamma és alfa kvadráns közötti átjárást egy Bajorhoz közeli féregjárat biztosítja. A gamma kvadráns meghatározó hatalma a Dominion.

Gul Macet

Az Igaz út konzervatív, idegen fajoktól tartó, cardassiai kormányzati szerv vezetője volt.

H

Hebitian civilizáció

A Hebitian egy ősi, cardassiai civilizáció volt.

I

Igaz út

Egy kormányzati szerv volt a Cardassiai Unióban, amelyet Gul Macet vezetett. A Föderáció és a többi idegen hatalom segítő szándékát ellenszenvesen kezelték.

IKS Quvot

Egy klingon hajó volt, amelyet egy gorn csillaghajó pusztított el 2384-ben.

Irányzék

Repülési vektor, amely a Galaxis középpontjához való viszonyt határozza meg. Az irányzék két koordinátát tartalmaz, egy "függőlegest" és egy "vízszintest". A 000.0 irány a Galaxis közepének irányába mutat.

J

James Bennett

A Csillagflotta Bírói Főügyész irodájának ellentengernagya volt. Ő tárgyalta „A Doktor ügyet”.

Jem’Hadar

A jem’hadar egy fizikailag erős életforma. Az alapítók teremtették őket, így hozva létre a Dominion katonai erejét. Engedelmeskednek mind az elcserélteknek, mind a wortának. Életben maradásukhoz a fehér ketracel nevű narkotikum rendszeres adagolása szükséges, amit a wortától kapnak meg. A jem’hadar jelszava: A győzelem az élet.

K

K’mtok

Föderációs klingon nagykövet volt.

Kardassziai hadvezetés

A Kardassziai Unió hadseregének vezetősége. Hivatalosan a Detapa tanácsnak tartozik elszámolással de igazából a hadvezetés az Obszidián renddel együtt irányítja az államot. A 19. században alapították az Unióval és az Obszidián renddel együtt. A hadvezetést 2372-ben civil lázadás ledöntötte, az Obszidián rend pedig a kudarcba fulladt Omarion Ködben az Alapítók elleni támadásban semmisült meg.

A Kardassziai anyabolygón lévő főhadiszállásáról a hadvezetés minden állomást és hajót képes irányítani. Ezen a helyen állította fel a háború alatt a Domínium is a vezetőségét.

Kepeszuk

Egy reman zászlóalj, melynek vezetője Xiomek tábornok volt.

Khan

Egy, sokáig csak legendaként számon tartott, az Eugenikai háborúkból származó génmanipulált, akit Kirk kapitány ölt meg önvédelemből a 23. század végén.

Khitomer

Egy stratégiailag jelentős bolygó. Kithomeren jött létre a kvadráns stabilitását meghatározó egyezmény (Khitomeri egyezmény), amely több fegyvert be is tiltott és megerősítette a szövetségeket, illetve újak létrejöttét váltotta ki.

Ki Bartan

Itt temették el Tal’aura praetort.

Komjelvény

A Csillagflotta jelvényének és a kommunikátorának az összeolvasztásából alakult ki, amelyet a Csillagflotta tagok az egyenruhájukon hordanak a 24. századtól. A technológia fejlődésével és az egyenruhák változásával a komjelvények is változtak. A hajón belüli kommunikációra használják, mivel a hajón fixen elhelyezett kommunikációs állomások nem lennének túl praktikusak, mivel nem mindenhol lennének elérhetőek. A transzportálásnál általában a komjelvényt mérik be, mivel így gyorsabb és pontosabb is a transzportálás. A 24. századi jelvények már univerzális fordító berendezést is tartalmaznak. A hatósugara 500 km de ez növelhető erősítőkkel. Átalakíthatóak vészjeleket leadó jeladónak, de csak egy kisebb energiacellát tartalmaz így hamar lemerülhet.

Kvadráns

A sokmilliónyi faj számára otthont jelentő Tejútrendszert négy részre, azaz kvadránsra osztották (alfa, béta, gamma és delta kvadráns). A kvadránsok helymeghatározás végett lettek kitalálva, politikai és csillagászati jelentőségük nincs. Azonban a Föderáció, egyik szabálya alapján az alfa kvadráns kivételével a galaxis többi részében tiltja a föderációs katonai jelenlétet.

Kvantum szingularitás

Fekete lyuknak is hívják. A gravitáció hatalmas koncentrációja, amely olyan nagy, hogy még a fény sem tud kiszabadulni. A fekete lyuk közepében a legerősebb a hatás, és itt a jelenleg még ismeretlen fizika törvényei uralkodnak. Még az elemi részecskék is, amelyek az atomot alkotják, hihetetlenül összetömörülnek, úgy hogy a sűrűségük közel végtelen lesz, és ezt hívják szingularitásnak. Ezeket a szingularitásokat energiaforrásként is lehet hasznosítani mivel gyakorlatilag kifogyhatatlanok.

L

Lakrian

Egy város a Cardassia Prime-on, amelyet jelentős pusztítás ért a Dominioni Háborúban.

LCARS

LCARS = Library Computer Access & Retrieval System (számítógépes adatelérés és visszakereső rendszer). Az LCARS a legénység interfész szoftvere. Az LCARS folyamatosan figyeli a működési aktivitást, és átállítja a felhasználónak mutatott kijelzőfelületet a legtöbbször használt parancsok elérésére.

M

Maquis

Egy föderációs állampolgárok által működtetett terrorista szervezett. Cardassia és a Föderáció közötti háború után jött létre, a Föderáció kompromisszum készsége miatt. Rengeteg föderációs állampolgárok által lakott bolygó került cardassiai irányítás alá, a kiegyezés miatt, így a Föderáció megkezdte a kitelepítést az adott bolygókról, de az ott lakók jelentős részének ez nem volt elfogadható, így terrort alkalmazva próbálták a cardassiaiakat visszaszorítani. A Föderáció, hogy megőrizze a békét, a 2370-es évek második felére felszámolta a Maquis.

Martok

Martok egy katona volt a klingon flottában, tábornokként számtalanszor vezette seregét a csatába és győztesként haza. 2370-es években, egy becsületbeli harc során megölte Gauron kancellárt, így ő lett a Klingon Birodalom vezetője.

N

Nagytanács

A Nagytanács a Klingon Birodalom legfelsőbb irányító szervezete, székhelye a klingon anyabolygó, Qo’nos (Kronos). A Nagytanács a legbefolyásosabb családokból, azaz házakból áll, ahol a legmeghatározóbb szerepet a tanács által választott kancellár tölti be.

Nanoszondák

A nanoszondák mikroszkopikus gépek, amelyeket a Borg fejlesztett ki az asszimiláció elvégzésének céljából. Ha a véráramba kerülnek, azonnal elkezdik átvenni az irányítást a sejtek fölött. A nanoszondákat azonban lehet gyógyításra is programozni, mivel kis méretük miatt bárhova eljuthatnak. A Voyager legénysége a 8472-es faj elpusztítására is nanoszondákat alkalmazott 2374-ben.

O

Omega molekula

A Föderáció minden tudása az Omega molekuláról titkosított és csak a kapitányi, illetve annál magasabb rangú Csillagflotta tiszteket informálják. Ha egy hajó találkozik a molekulával, akkor a computer letilt minden rendszert és csak a kapitány tudja újra működésbe hozni a hajót. Ezek után kötelessége értesíteni a Csillagflottát akik kiküldenek egy szakképzett csoportot ami megsemmisíti az Omegát. Ez az Omega direktíva, amelyet a kapitánynak akár az Elsődleges irányelv semmibevételével is be kell tartania és tartatnia. Azért hozták ezeket a rendeleteket, hogy megóvják a galaxist a teljes pusztulástól ugyanis egyetlen molekula képes megsemmisíteni egy egész civilizációt. 2269-ben egy 127 főből álló kutatócsoport a titkos Omega projekten dolgozott a Lantaru szektorban. A céljuk az volt, hogy egy kifogyhatatlan energiaforrást találjanak. A kutatás kiderítette hogy egyetlen Omega molekulában annyi energia összpontosul, mint egy térhajtómű reaktorában. Sikerült egyetlen molekulát szintetizálniuk, de az csak a másodperc törtrészéig volt stabil, majd elkezdett destabilizálódni és a kutatóállomás felrobbant megölve ezzel 127 kutatót. A kutatóállomás körül 3.2 fényév körzetben szubtéri szakadások jelentkeztek, így ebben a körzetben soha többé nem lehetett teret váltani. A Csillagflotta Főparancsnokság szerint több ilyen molekula robbanása megsemmisítené a szubteret az egész kvadránsban. A Föderáció és a többi civilizáció védelmének az érdekében megalkották az Omega Direktívát.

Oralian

Az oralianok egy népcsoport volt a Cardassiai anyabolygón, még a Hebitian civilizáció idején.

OSH

Jelentése Orvosi Segéd Hologram. Egy mesterséges életforma a bioneurális alapú számítógépekben, holografikus kivetítéssel, emberi alakot öltve. A Csillagflotta használja a hajóin.

Owen Paris admirális

Owen Paris a Csillagflotta Kutatás és Fejlesztés részlegének volt a parancsnoka.

P

Plazma

Ionizált gáz, az anyag negyedik halmazállapota. Töltéssel rendelkező részecskéket tartalmaz, ezáltal a plazma vezeti az elektromos áramot. Természetes előfordulási helye a csillagokban van, ugyanis azokat ionizált gáz plazma alkotja. Leginkább energia szállítására használják. Az elektroplazma-rendszer EPS (Electroplasma-System) osztja el a plazmát a hajó egészén.

Praetor

A Romulan Csillagbirodalom kormányának feje.

Q

Qo’noS

Qo’noS (Kronos) a mindenkori Klingon Birodalom központja és a klingon nép anyabolygója.

Qolka tanácsos

A klingon Nagytanács egyik tagja volt. 2383-ban, a Föderáció elleni zúgolódása miatt meghalt, Martok kancellár keze által.

R

Remus

A remanok anyabolygója, amelyet a Romulan Birodalom hódított meg.

Replikátor

Egy eszköz, amely az energiát anyaggá alakítja át, előre beprogramozható. Háztartásokban használják ruhák, ételek készítésére, de nagyobb méretekben is használják különböző szervezetek, ezek az úgynevezett ipari replikátorok.

Ro Laren

Ro Laren bajori csillagflotta tiszt volt. Többek között az Enterpsie-D zászlóshajón is szolgált. 2370-ben belépett a Maquis terrorista szervezetbe, majd miután felszámolták azt, 2380-ban a földi büntetőlétesítményben rehabilitálták. 2382-ben szabadult és a Deep Space Nine biztonsági főnöke lett.

Romulan Szenátus

A Romulan Szenátus a Romulan Csillagbirodalom legfelsőbb irányító szervezete, melyben kizárólag romulanok üléseznek.

S

Sela

Ember-romulan hibridként született, hírszerzőként tevékenykedett, valamint ő volt Tal’aura egykori jobb keze.

Semleges Zóna

A romulan és a föderációs űr közötti terület, ahol egyik fél sem lehet jelen, a megállapodás alapján.

Shinzon praetor

Shinzon egy klónozott ember. A romulanok hozták létre, azzal a céllal, hogy átvegye Picard kapitány helyét a Csillagflottában és információkat gyűjtsön Romulus számára. A romulan kormány végül a kémakciót elvetette és Shinzont még gyermek korában egy reman bányába száműzte. Az embertelen környezetben szeretetet csak a remanoktól kapott, egyetlen célja az volt, hogy bosszút álljon a romulanokon és az embereken, legfőképpen hasonmásán. A 2370-es évek végén, a remanok támogatásával egy puccsot végrehajtva, átvette az irányítást a Romulan Birodalom felett és kinevezte magát praetornak. A Föld megsemmisítésére indult, de végül a romulanok és a Csillagflotta összefogtak és megállították őt. Picard kapitány kézitusa során ölte meg fiatal klónját, Shinzont.

Soong Alapítvány

A Soong Alapítvány egy mesterséges intelligenciát fejlesztő föderációs, kutató csoport egyesítve a Daystrom intézménnyel. A fejlesztés mellett céljuk volt a mesterséges életformák emberi jogainak kinyilatkoztatása.

Spock

Spock két világ szülöttje, félig ember, félig vulkáni. Vulkániként él, de a Csillagflotta kötelékében dolgozott hosszú ideig. Kezdetben az Enterprise-on szolgált Pike kapitány parancsnoksága alatt (23. század második fele), majd szintén itt Kirk kapitánysága idején, illetve az Enterprise-A-n. Később föderációs nagykövet lett, a 24. század második felébe lépve a vulkáni-romulan Egyesítés mozgalomban dolgozik, amelyet ő alapított.

Stargrazer-A

Egy új generációs föderációs csillaghajó, melyet csillagidő szerint 58839,03-ben állítottak szolgálatba.

Suran parancsnok

A romulan flotta parancsnoka. A birodalom kettészakadásakor Tal’aura mellé állt.

Szubtér

A tér egy másik dimenziója, amely a mi normális háromdimenziós világunkon kívül van. A szubtérben lehetséges a fénysebességnél is gyorsabb utazás, illetve adattovábbítás.

T

T’Los

Egy vulkáni tanácsos volt, aki nem tartotta logikusnak a vulkáni és romulan faj egyesítését.

Tal Shiar

A Romulan Csillagbirodalom hírszerző-és kémszerve.

Tal’aura praetor

Tal’aura Shinzon szövetségese volt. 2379-ben, Shinzon halálát követően kinevezte magát praetornak és jobbjára Tomalak flottaparancsnokot állította. 2383-ban a praetornő alvás közben merénylet áldozata lett. Tal’aurat Ki Bartanban temették el.

Taris admirális

Tomalak helyettese.

Tellus ház

A Tellus család 2382-ben feljelentette Tal’aura praetort és kilépett a kormányból.

Temporális eggyezmény

A temporális egyezmény egy fajok közti megegyezés, amely az időutazást szabályozza és, amely hasonló a Csillagflotta temporális irányelvéhez. Amikor az időutazást kifejlesztették a nagyhatalmak egyetértettek abban, hogy csak kutatásra lehet használni. Néhány frakció azonban felrúgta a megállapodást és így kirobbant a Temporális hidegháború. Egyes erők megbíztak múltbéli fajokat különböző akciók végrehajtására, mint például a Suliban Cabalt és a Tholianokat is. Mások akik képesek voltak az időutazásra is nem csak a kommunikációra, ügynököket küldtek vissza a múltba.

Tomalak

Tomalak a Romulan Védelmi Erő vezetője volt. 2379-ben nevezte ki őt Tal’aura, majd 2384-ben váltotta le.

Transztérfolyosó

A transztérfolyosó egy szubtéri csatorna, amelyben a szubtéri sebességi korlátok nem érvényesülnek. Amikor egy hajó belép egy folyosóba azonnal rendkívül nagy szubtéri sebességre gyorsul fel. A hajók átlagosan kb. akkora sebességet tudnak elérni, mint a Galaxy osztály maximális sebességének 20-szorosa. A transztérfolyosókat kódolt, nagy energiájú tachyon impulzussal aktiválják; a folyosók trikvantum hullámokat és szubtéri torzulásokat bocsátanak ki, amelyek mezőmagnitudója nagyobb, mint 2.9 terracochrane. A Borg egy egész hálózatot működtet, többezer egymást keresztező folyosóval, amelyeket 6 transztér-központon keresztül érhetnek el. A folyosók mind a négy kvadránst behálózzák. A Borg számos, a központoktól független folyosót is létrehozott.

Transztérközpont

Egy masszív, komplex borg építmény, amelyen keresztül a hajók elérhetik a több ezer transztérfolyosó egyikét. Ezek segítségével a Kollektíva bárhova képes hajót küldeni viszonylag rövid idő alatt. A Borg minden taktikai előnye közül a transztérközpont lehet a legnagyobb. A központ szerkezetét nagy térközű, sokágú csövek alkotják, a pajzs megegyezik azzal, amely a Központi Nexust védi, magával a Királynővel. A Borg hat transztérközponttal rendelkezik szerte a Galaxisban.

Transztértekercs

A transztérben is képes hajók meghajtó-rendszerének a része, amely azt teszi lehetővé, hogy a hajó transztércsatornát legyen képes nyitni. A nagyobb hajók transztérben tartásához több tekercsre van szükség így a kockákon legalább öt transztértekercs található, a gömbökön pedig csak néhány. A tekercs maga nagyon könnyű mivel politrius fémből készült. Ha egy Borg hajó komoly károkat szenved, akkor a fontosabb berendezések köztük a transztértekercsek is megsemmisítik magukat nehogy illetéktelen kezekbe kerüljenek.

U

Unikomlexum

A Borg kollektíva központja, a delta kvadránsban.

Unimatrix Zero

Egy virtuális környezet volt a Borg kollektíván belül, ahol a borg egységek szabadon, egyénekként élhettek. Ezt a környezetet a 2370-es évek végén megsemmisítették.

USS

A Föderáció csillagflotta hajóinak neve, mind a USS mozaik szóval kezdődik (pl. USS Enterprise, USS Voyager, stb.). Jelentése United Star Ship, azaz Szövetségi Csillaghajó.

V

Voyager

A Voyager a Csillagflotta egyik leghíresebb hajója. A 2370-es évek elején indult útjára Kathryn Janeway kapitánysága alatt. Egy baleset következtében átkerült a delta kvadránsba és onnan indult vissza a Föld felé. Habár útja közel száz évet vett volna igénybe, a borg technológiákat kihasználva hét év alatt hazaért és leszerelték, majd múzeumba állították. A Csillagflottában a Voyager volt a valaha legtöbb fajt felfedező csillaghajó.

W

Worta

A worta egy intelligens, de összetett érzelemre képtelen faj. Az elcseréltek hozzák létre őket, hogy vezessék a Dominion seregeit. A worták az elcserélteket alapítóknak hívják és isteneknek tartják őket.

X

Xanita

Xanitánál ütközött meg a Romulan Csillagbirodalom flottája a Romulan Birodalmi Állam ellen, csillagidő szerint 60900,31-ben (földi év: 2383).

Xiomek tábornok

Xiomek egy reman szabadságharcos volt, aki a Kepeszuk zászlóaljt vezette.

Xrathis

A Gorn Hegemónia királya volt.