Kira Nerys

311501-kira_nerys_largeNeve: Kiry Nerys (a bajori kultúrában a magyarhoz hasonlóan elöl a családnév szerepel, vagyis a karakter vezetékneve Kira és keresztneve a Nerys)
Faja: bajori
Szervezet: Bajori Milícia, majd 2375-től a Csillagflotta, korábban a Bajori Ellenállási Mozgalom
Rang: a Bajori Milícia ezredese, a Csillagflotta parancsnoki rangú tisztje
Állomáshelyei: Deep Space 9, Bajor szektor
Születési éve: 2343
Hozzátartozói: Kira Taban (apja), Kira Meru (anyja, elhunyt), Kira Reon és Kira Pohl (fivérei), Kirayoshi O'Brian (Keiko és Miles O'Brian fia, akit Nerys hordott ki és szült meg, miután Keiko olyan súlyosan megsérült egy komp balesetben, hogy képtelen volt a kihordásra.)
Alakító színész: Nana Visitor

Kira Nerys 2343-ban született a Bajor bolygón, Dahkur Tartományban, de élete nagy részét és teljes gyermekkorát a Singha menekült táborban töltötte. Édesanyja 2346-ban halt meg a Terok Noron, ahol a kardassziaiak szexrabszolgája volt. Nerys három évesen még fel sem foghatta mit jelent ez, ezért apja kegyeletből azt hazudta neki, hogy anyja egy fogolytáborban halt meg. Nerys nem is tudta az igazságot anyja halálának valós körülményeiről egészen 2374-ig. A Kira gyerekek Meru „kivételezett” helyzete miatt jobb ellátást kaptak, de a bajoriak a Kira családot ezért kollaboránsként, vagyis a kardassziai megszállókkal szövetkező hazaárulóként tartották számon.  Nerys apja, Taban, tudta jól, hogy Meru mekkora áldozatot hozott a családért, és többször is sugallmazta gyermekeinek, hogy az anyjuk a legbátrabb nő volt a világon. Kira gyakran került bajba gyerekkorában, mert kortársai helyett szívesebben tartózkodott a felnőttek társaságában. Szinte törvényszerű volt, hogy a lázadó szellemű lány nem nézheti tétlenül szülőbolygója lerohanását, és beállt a kardassziaiak ellen küzdő ellenállók közé. 12 évesen már fegyvert fogott, és annak a különítménynek lett az élharcosa, amelyet Shakaar Edon vezetett.

A 2356-os év végére Kira fő feladata lett a fegyverek karbantartása, és az ellenálló sejt mindenesi posztja. Mikor egy akció végrehajtásához a csapat több fegyverforgatóra volt szüksége, Kira elérkezettnek látta az időt, hogy a harcból is kivegye a részét, és önként jelentkezett. Társai kinevették és túlontúl fiatalnak találták Nerys-t a veszélyes feladathoz, de Shakaar meglátta benne a harcos szellemet és magával vitte a küldetésre.

Az első akcióját Kira sosem felejtette el. Ahogy a hegygerincen a hidegben kucorogva a támadásra vártak, miközben ujjuk a fegyver ravaszára dermedt, és a vér elöntötte az agyát ahogy az adrenalin átszáguldott a testén, örökre emlékezetébe égett. Három vagy talán négy óra is eltelt így a kínzó várakozással. Mikor a hágón megjelent az első kardassziai katona, Kira tüzet nyitott és addig lőtt, amíg fegyverei energiacellái ki nem merültek. A harc az ellenállók győzelmével végződött, és egyik harcostársa, aki korábban kinevette őt, a romokból gyűjtött fémből egy különleges bajori függőt készített a bátor kislánynak. Kira sosem vette le többé az ékszert. Bátor helytállásával nemcsak társai, de az egész ellenállási mozgalom tiszteletét kivívta. Kira részt vett a bajori történelem legnagyobb akciójában, a Gallitepi fogolytábor felszabadításában. A kardassziaiak a Gallitepen nemcsak halálra dolgoztatták a bajori foglyokat, de embertelen kísérleteket is folytattak rajtuk.

Egy másik küldetése során Kira bombát helyezett el egy magas rangú kardassziai hadvezér, Gul Pirak házánál. A robbanás ledöntötte az épület teljes keleti szárnyát és megölt tizenkét kardassziait, beleértve Pirak teljes családját is. Huszonhárom másik kardassziai egész életére megnyomorodott, Silaran Prin is, aki később bosszút állt ezért Kirán. A lány eztán a Haru helyőrség elleni támadást vezette, de az ott átéltek miatt évekig rémálmok kísértették. A kardassziai hadvezetés nem látott igazán nagy kockázatot a lányban, és csupán csekély tényezőnek minősítették.

Miután a kardassziaiak 2369-ben kivonultak, Kira csatlakozott a Bajori Milíciához őrnagyi rangban, és áthelyezték a Deep Space 9-ra, amely korábban egy kardassziai dilithium feldolgozó és fogolytábor volt. Bár szálka volt a szemében, hogy a Föderáció veszi át az állomás vezetését, mélyen legbelül ő is belátta, hogy a bajori béke érdekében szükségszerű volt a bevonásuk. Első találkozása az állomás frissiben kinevezett Föderációs parancsnokával, Benjamin Siskoval elég viharosra sikerült, és Kira nyíltan kifejtette véleményét a helyzetről. Kira és Sisko számtalanszor vívtak szócsatát, de Nerys és Sisko kapcsolata lassan túlmutatott a kollegalitáson, és szoros barátok lettek, Kira pedig a parancsnok megbízható jobb keze lett. A Dominiumi háború kitörésével az ő pozíciója is értékesebb lett, hiszen az állomás és az itt szolgálatot teljesítő lettek az első védvonal a Jem'Hadar és az Alfa Kvadráns között. Kira többszörösen is túlteljesítette mindazt, amit elvártak tőle. Segített visszaverni a klingonok invázióját ami a DS9 ellen irányult, megmentette a rettegett Gul Dukat ártatlan félvér lányát a breenek fogságából, sorsfordító politikai döntések létrejötténél volt jelen, és az ő révén emelkedett Shaakar a bajori miniszterelnöki posztra. 

2372-ben az anyaság érzését is megtapasztalhatta, ugyanis egy űrkomp baleset során, a terhes Keiko O'Brian súlyosan megsérült, ezért a szintén a kompban tartózkodó Bashir doktor más lehetőség nem lévén, a magzatot kiemelte a nőből és áthelyezte az egyetlen kéznél lévő alkalmas személybe, Kirába. Kira a terhesség utolsó szakaszára O'Brianékhez költözött és ez sok érdekes és vicces szituációt eredményezett. Ám Kira múltja veszélybe sodorta a babát, ugyanis a már említett Silaran Prin levadászta a bajori ellenállás korábbi tagjait, majd csapdába csalta Nerys-t. A nőnek meg kellett ölnie a bomlott elméjű kardassziait a gyermek és önmaga védelmében. Kira nem sokkal később, bajori tradiciók szerint adott életet a babának 2373-ban, miközben Miles, Keiko és Shakaar Edon szorítottak érte.

A Dominiumi háború során az állomás biztonsági főnökével szerelmi kapcsoltba bonyolódott, és Odo, az elcserélt olyan érzéseket hozott ki belőle, amelyekre nem is számított. Sajnos a dominiumi erők sorozatos támadása és az állomás elfoglalása szétszakította őket egy időre, de Kira ezalatt a DS9-on rekedt barátaiból ellenállócsapatot szervezett, és ott tett keresztbe a megszállóknak ahol tudott. 2375-ben ezredesi rangot kapott és átvette Sisko helyét, akit átmenetileg a hadvezetés áthelyezett. Még ugyanebben az évben a kardassziai lázadók, a Domínium ellen küzdők vezére, Damar Legátus kérte a segítségét, és a nő vonakodva bár, de megtanította nekik a gerilla hadviselés fortélyait, amit korábban pont ellenük fejlesztettek ki. Nerys, Odo és Garak a Kardasszia Egyre (Cardassia Prime), a főbolygóra utazott és itt készítették fel az ellenállókat. A Kardassziai Felszabadítási Front főhadiszállását Garak szülői házában rendezték be.

A háború utolsó napján, Damar, Kira és Garak a lázadók élén behatoltak a Dominium főparancsnokságra, ahol megölték a vorta klón Weyoun-t, a Jem'Hadar főparancsnokát és elfogták az Alakváltó nőt, a Dominium vezérét. A harcban Damar életét adta, halálával pedig Kira nem egy korábbi ellenséget, hanem egy barátot vesztett el. Sisko eltűnése után, Odo csatlakozott az Alakváltók Nagy Láncába, vagyis hazatért a Gamma kvadránsba, Kira pedig a DS9 parancsnoka lett.

Érdekességek a karakterről

•    A bajoriak már a The Next Generation sorozat forgatása során is sokszor kerültek előtérbe, és az Enterprise-on szolgálatot teljesítő Ro Laren zászlós (Michelle Forbes alakításában) nagy hatást tett mindenkire. Eredetileg Ro karakterét akarták átemelni a DS9-ba, de Michelle visszautasította a felkérést. Így a készítők egy új, és erős bajori nő karakterének megalkotása mellett döntöttek.
•    Kira az egyetlen Star Trek karakter aki szemtől szemben állt a Tüköruniverzum-béli alteregójával.
•    A DS9 regényekben, a bajor Föderációs csatlakozása után, Kira kapitányi rangot kapott, és egy Jem'Hadar harcos súlyosan megsebesítette. Az életét Bashir doktor mentette meg.
•    Kira a Zero Sum Game című regényben hagyja el a DS9-t és helyét előbb Elias Vaughn  majd végül Ro Laren veszi át.
•    2409-ben Kira vallási vezető, vagyis Kai lesz a Bajoron.
•    Bár a sorozatban Kira karaktere sok férfival kerül romantikus kapcsolatba, az életben a karaktert alakító színésznő választása sorozatbéli partnerére, a Bashir doktort alakító Alexander Siddigre esett. A forgatás alatt házasodtak össze, 1997-ben, de 2001-ben különváltak.