Benjamin Sisko

31-es szekció

A 31-es szekciót a Bolygók Egyesült Föderációja hozta létre, a szövetség megalapításának idején. A 31-es szekció feladata volt a hírszerzés, kémkedés és a Föderáció védelme bármilyen eszközzel. Nem sokkal megalakulásuk után a szekciót a Föderációs Tanács feloszlatta, de a szervezett a Föderációtól függetlenül azóta is tovább működik és korábbi feladatait végzi. A 31-es szekció létezéséről egyetlen Föderációval szövetséges vagy vele idegen hatalom sem tud.

sisko2-smNeve: Benjamin Lafayette Sisko
Faja: ember
Szervezet: Bolygók Egyesült Föderációja
Rang: kapitány, később admirális
Állomáshelyei: a Deep Space 9 űrállomás parancsnoka, a U.S.S. Defiant kapitánya, a Csillagflotta biztonsági tisztje a Földön, a U.S.S. New York és a U.S.S. Robinson kapitánya
Születési éve: 2332
Hozzátartozói: Joseph Sisko (apja), Sarah Sisko (anyja), Judith Sisko (féltestvére), két meg nem nevezett öccse, Jennifer Sisko (első felesége, elhunyt), Kasidy Yates-Sisko (második felesége, elváltak), Jake Sisko (fia), Rebecca Jae Sisko (lánya)
Alakító színész: Avery Brooks

Története: Ben Sisko a Földön, New Orleans városában született 2332-ben. Édesanyját megszállta egy nem-lineáris életforma, amelyet később a bajori féregjárat Égi Szentélyének prófétájaként azonosítottak. A Próféta arra használta fel Sarah-t, hogy találkozzon Joseph Sisko-val és életet adjon Bennek, akiből évtizedekkel később a Próféták Kiválasztottja lehet. Egy évvel Ben születése után a Próféta elhagyta Sarah testét, aki mintha álomból ébredt volna, rémülten eszmélt arra, hogy nemcsak férje, de gyermeke is van. Ez a trauma túl sok volt neki, és elhagyta férjét és kisfiát. Joseph Sisko nem sokkal ezután újranősült, új felesége pedig tökéletes anyukája volt fiának, ezért titokban tartották, hogy nem ő Ben vér szerinti anyja. Joseph és új felesége saját közös gyermekeket is vállalt, így először Ben húga született meg, Judith, majd két öccse. Gyermekévei boldogan és felhőtlenül teltek, apja főzni tanította a családi étteremben őt és testvéreit is. Joseph ellene volt a replikált ételeknek, ezért éttermében csak házilag főzött kreol ételeket szolgáltak fel. Gyermekei minden iskolai szünetben nála dolgoztak, ő pedig minden új ínyencségét rajtuk tesztelte. Így ne csoda, hogy Bennek is remek ízlése alakult ki.

Sisko 2350-ben, vagyis 18 évesen csatlakozott a Csillagflotta Akadémiához, és az első pár hétben minden nap hazateleportált édesapja házába, hogy együtt vacsorázhasson az egész család. Sisko gépészetet tanult az Akadémián, majd gyakorlati idejét a 137-es Csillagbázison töltötte. Ezt az időszakot később a legjobb tapasztalatszerzés idejeként jellemezte. Az Akadémia tanévei alatt találkozott és barátkozott össze Calvin Hudsonnal és Laporinnal, de ekkor ismerte meg egész élete legmeghatározóbb személyét a Pelios Állomáson az egyesült trill diplomatát, Curzon Daxot. Dax szárnyai alá vette Sisko-t, akinek nemcsak mentora, de bizalmasa és legjobb barátja is lett. Sisko nagy szerelmét Jennifert 2354-ben ismerte meg, a Gilgo Beach-en a nyári szünet alatt. Miután Ben ugyanezen évben lediplomázott az Akadémián, a szerelmesek összeházasodtak, és együtt költöztek Ben új állomáshelyére New Berlinbe. Fiuk Jake egy évre rá, 2355-ben született.

Sisko fia születése után újra felvette a kapcsolatot Dax-szal és együtt kezdték meg a szolgálatot a U.S.S. Livingstone fedélzetén. Pár hónappal később Sisko-t átvezényelték az Okinawa fedélzetére a Tzenkethi Háború idején. Ekkor már jobban érdekelte őt az űrhajó tervezése, mint a parancsnoklás, de gépészeti álmainak váratlanul vége szakadt, amikor megkapta első komolyabb előléptetését. Leyton kapitány hadnagyi rangra emelte és az Okinawa készletgazdálkodási főtisztje lett.

Ezután következett mindenki rémálma. Sisko átkerült a Saratoga hídjára, mint első tiszt, ahová fiát és feleségét is magával vihette. A hajót 2366-ban a Földhöz közeli pontra vezényelték, a Worf 359-hez, ahol a flotta szembeszállt egy félelmetes ellenféllel a Föld védelmében. Ez a nemezis természetesen a Borg volt. A Borg kocka ellen felsorakozott több, mint 40 hajónak szemernyi esélye sem volt, és pár hajó kivételével mind odaveszett. 39 csillaghajó, és a rajtuk szolgáló és élő 11 ezer ember, bólián, vulkáni és még sorolhatnám a fajokat, veszett oda a harcnak korántsem nevezhető mészárlásban. A Borg súlyos csapást mért a Saratoga-ra is, amelynek fedélzetén már megkezdték az evakuálást. Sisko a családjáért rohant, hogy az egyik mentőkomphoz vihesse őket, de csak fiát találta életben. Felesége a roncsok alá szorult és feltehetően azonnal szörnyethalt. Sisko és kisfia még elérték a kompot, és Ben a távolból figyelte, ahogy a Saratoga hajtóműmagja megadja magát, és egy hatalmas robbanás szétszakítja a hajót. Sisko, mint sok más flottatiszt, az Enterprise kapitányát, Jean-Luc Picard-ot vádolta a Wolf 359 tragédiájáért, aki ugyebár a Borg elfogott, és Locutus-szá változtatott, így szerezve taktikai előnyt a Flottával szemben.

Sisko összetört felesége elvesztése miatt, de nem annyira, hogy ne tudott volna szívvel-lélekkel, féltőn gondoskodni imádott kisfiáról. Otthagyta az aktív flottaszolgálatot, és a marsi Utopia Planitia hajóüzemben vállalt munkát. Sisko annak a mérnökcsapatnak a tagja volt, amely a Defiant típusú hajó prototípusát megtervezte. A hajót a Borg elleni ütőképes támadó hajónak szánták. A munkálatok lassan mentek, amikor megoldottak egy problémát, három másik bukkant fel. Sisko belefáradt és fiával visszaköltözött apjához a Földre. Kellemes melankóliájából volt kapitánya, Leyton rázta fel, aki fontos pozícióba ajánlotta be őt. A Csillagflotta parancsoki rangra emelte, és azonnali hatállyal a Bajor bolygó körül keringő volt kardassziai állomásra, a Deep Space 9-ra, egykori nevén Terok Nor. Az űrállomás eredetileg a kardassziaiak bányászati és finomító állomása volt, amely a Bajor körüli orbitális pályán keringett. Bajori rabszolgák építették a kardassziai uralom alatt 2351-ben, az állomás vezetője Gul Dukat, Bajor utolsó kardassziai elöljárója volt. A kardassziaiak a bajori megszállás végén, 2369-ben hagyták el, miközben minden mozdítható értéket elvittek az állomásról, így az teljesen lecsupaszítva került bajori felügyelet alá. A bajori ideiglenes kormány a Bolygók Egyesült Föderációjának közreműködését kérte, ekkor kapta új nevét: Kilences Űrállomás (Deep Space Nine – DS9) és új parancsnokát, Benjamin Sisko parancsnokot. A Föderáció jelenlétének ellenére az állomás bajori felségterület maradt.

Sisko parancsát és eligazítását Jean-Luc Picard hozta, és Bennek komolyan erőt kellett vennie magán, hogy ne tépje le felesége gyilkosának a fejét. Persze Jean-Luc nem tekinthető igzi felelősnek a Wolf 359 katasztrófájában, de nincs olyan flottatiszt, aki az eset óta teljes mértékben megbízott volna benne, kivéve az Enterprise-on alatta szolgálókat. Ben jelezte Picard felé, hogy nem kívánja sokáig betölteni a DS9 parancsnoki pozícióját. A két férfi nem túl szívélyes társalgása után, Sisko elindult bejárni az állomást, és rettenetes állapotokat talált. A bajoriak egy egykori ellenállót neveztek ki mellé, Kira Nerys őrnagyot, aki rövid úton kifejezte nemtetszését a Föderáció beavatkozása miatt. Sisko vezető legénységi tagjai is sorban megérkeztek és bemutatkoztak. Főgépésze az Enterprise egykori gépészeti és transzporter főnöke, Miles O'Brian lett, aki nemcsak a z áramkörök nagy ismerője volt, de komoly harcászati tapasztalattal is rendelkezett. A tisztifőorvos az ifjú zseni, Doktor Julian Bashir lett, aki az egészet egy hatalmas kalandnak fogta fel. Az állomás biztonságáért az alakváltó Odo felelt, aki még a kardassziai elnyomás alatt kapta meg ezt a posztot, de tiszta és rendíthetetlen jelleme, és nagy igazságérzete miatt mindig a bajoriak felé húzott. Valamint egy nem várt személy is megjelent Ben életében. Dax! Bár ez a Dax már nem az a Dax volt aki az ő pályáját egyengette. Curzon Dax életét vesztette, ám szimbiótáját a Daxot halála előtt átültették egy fiatal 26 éves nőbe, Jadziaba, aki a trill egyesülési folyamat miatt a Dax szimbióta minden korábbi emlékével, érzésével rendelkezett, így a szó szoros értelmében Dax, vagy ahogy Ben nevezte a „Vénember” újra az oldalán volt. Jadzia Dax lett Ben kutatótisztje.

Röviddel azután, hogy Sisko kapitány átvette a parancsnokságot, legénysége felfedezte a bajori féregjáratot. Vagy ahogy a bajoriak szellemi vezetője, Kai Opaka nevezte az Égi Szentélyt. A felfedezés nemcsak a bajoriaknak, de az egész alfa kvadránsnak meghatározó volt és hatalmas jelentőségű. Ekkor, hogy kifejezzék, a Bajor jogot formál a féregjárat felügyeletére az űrállomást a féregjárat szájához telepítették, felruházva nagyon fontos kereskedelmi, tudományos és stratégiai feladatokkal. Sisko és Dax lépték át először a féregjárat száját, ahol Ben találkozott az Égi Prófétákkal. A lények őt jelölték ki követüknek, a Kiválasztottnak és közölték vele, hogy hatalmas dolgokra hivatott. Ben miután visszatért az útról, az esemény hatására megváltoztatta korábbi döntését, és elfogadta az állomás parancsnoki tisztét. Sőt Picard kapitánynak is megbocsátott.

Sisko életének következő hét vérél szerintem a szavak helyett jobban beszélnek a sorozat epizódjai, így engedelmetekkel ezek kitárgyalásába nem mennék bele. Mindenki fedezze fel magának ezt a csodálatos történetet. Higgyétek el, megéri. Személy szerint nekem Ben Sisko a kedvenc kapitányom mind közül. De annyival azért tartozom, hogy elmeséljem mi történt Ben Sisko-val a sorozat befejezése után, ezért a most következő információk spoileresek lehetnek azoknak, akik úgy döntenek, megfogadják a tanácsom és belevágnak a sorozatba. Mehet? Na akkor lássuk:

Sisko a Domínium elleni háború lezárásakor a bajori Tűzbarlangokban megküzdött Gul Dukattal és a harc végén a Próféták magukhoz szólították. Nem halt meg, de nem is térhetett vissza a lineáris világba, ehelyett egy telepatikus üzenetben elbúcsúzott második feleségétől Kasidy-től, és a Próféták szentélyében maradt tanulni. Sisko-t tehát 2375-ben eltűnté nyilvánították. Hogy a nem-lineáris síkon mennyi időt töltött el azt nem tudjuk, talán évszázadokat is. A lineáris világban azonban alig 7 hónap telt el, és Sisko második gyermeke születésekor tért haza. Kasidy ugyanis már terhes volt, amikor Ben elment a Prófétákhoz. Sisko-t a Flotta azonnal Admirálissá akarta kinevezni, de ő visszautasította ezt, és egy időre otthagyta az aktív szolgálatot, hogy idejét a családjával tölthesse. Ő, felesége és lánya a Bajoron telepedtek le. Sisko csak 2377-ben tért vissza a DS9-ra, amikor Kirát egy Jem'Hadar megtámadta és súlyosan megsebesítette. Ben végig Kira mellett maradt, akinek szívátültetésre volt szüksége, amelyet Bashir hajtott végre.

Mikor a Borg 2381-ben inváziós flottát küldött az alfa kvadránsba, Sisko-t reaktiválták és a U.S.S. New York kapitánya lett, egy kisebb támadó egység élén. A harcok rengeteg áldozatot követeltek, és a Sisko felügyelete alá tartozó U.S.S. James T. Kirk megsemmisült. A Borgot sikerült visszaverni, de az ára nagyon magas volt emberéletben. Sisko-t később admirálissá nevezték ki, amit el is fogadott, de családi élete megromlott. Kasidy rosszul viselte, hogy férje két világ között rekedt. Egyszerre akart helytállni flottatisztként és a Próféták követeként. Feleségével elváltak, de mindvégig nagyon jó barátságban maradtak.