A Klingon Birodalom

Klingon_EmpireTörténete: A mai ismert Klingon Birodalmat Kahless, a Felejthetetlen alapította meg, aki hatalmas csatában végzett a zsarnok Molorral, és egyesítette a birodalom széthúzó tartományait, mindezt kb. 1500 éve. Kahless a tudományok számos válfajában járatos volt, és a műveit még ma is tanítják az ifjú klingonoknak. Kahless felismerte, hogy a fajtáját a becstelenség, az árulás, és a tradiciók elvetése mérgezi ezért arra figyelmeztette a népét, hogy még a barátokból is lehet ellenség. Végül ez lett a végzete is, hiszen 2125-ben K'ashked megölte, mert túl népszerűnek tartotta.

2218-ban történt az első kapcsolatfelvétel a Föderáció és a Klingon Birodalom között. A kapcsolat  közel 70 évig igen ellenséges volt. 2289-ben tárgyalások folytak a két fél között, kevés eredménnyel, de a klingonok bizalmukba fogadtak egy föderációs diplomatát, a trill Curzon Daxot. Nem sokkal később a klingonok szövetséget kötöttek a romulánokkal. A romulánok átadták az álcázóberendezésüket, a klingonok pedig átadták csatahajóik terveit. A szövetség végül 2292-ben fel is bomlott.

A fordulópont a Föderáció és a Klingon Birodalom közti kapcsolatokban az után következett be, hogy a Qo'nos (Kronosz) egyik holdja, a Praxis felrobbant. Ez a hold volt a bolygó fő energiaellátója. Félve az elkövetkező káosztól Gorkon Kancellár, a Nagytanács vezetője, béketárgyalásokat kezdeményezett a Föderációval, felismerve, hogy a birodalom nem összpontosíthat már csak a hadi fejlesztésekre. Gorkon beleegyezett, hogy elutazik a Földre, de útközben megölték. A merénylet felelősének tartott Kirköt és McCoy-t a klingonok a Rure Penthe nevű börtönaszteroidra a dilitium bányákba száműzték. Az Enterprise kapitánya és legénysége végül rájött az összeesküvők valódi kilétére és a nyílvánosság elé tárták a bizonyítékokat. A béketárgyalásokat a Khitomeren folytatták. A tárgyalások végül sikeresen záródtak, és 2292-ben aláírták a Khitomeri egyezményt. A romulánok erre válaszul felbontották a klingonokkal kötött szövetséget.

Habár a békét nem volt könnyű fenntartani, az évek alatt a két fél egyre inkább megértette másikat. Az Enterprise-C bátor tette, hogy megvédte a Narendra III klingon helyőrséget a romulán erőktől, tovább erősítette a kapcsolatot. Megjegyzendő hogy ezen esemény egy alternatív realitást eredményezett. 2364-ben Worf, Mogh fia lett az első klingon Csillagflotta tiszt.

K'mpec Főtanácsos még korábban kijelölte, hogy halála esetén Jean-Luc Picard legyen az Utódlás Bírája. A főtanácsosi címre két klingonnak volt nagy esélye: Durasnak, és Gowronnak. Durast Worf megölte, így Gowron lett a Főtanácsos. A Duras család ebbe nem törődött bele, és megpróbálták Toralt, Duras fiát, a főtanácsosi posztra juttatni. Néhány tanácstag a Duras család oldalára állt, mások Gowron pártján maradtak. Polgárháború tört ki. A Duras-házat titokban a romulánok is támogatták. A Föderáció ezért lezáratta a romulán-klingon határt. A Duras-ház végül vereséget szenvedett, és Gowron megerősíthette a pozícióját.

Kahless, betartva halála előtt tett ígéretét, visszatért a Kronoszra 2369-ben. Később kiderült, hogy csak Kahless egy klónjáról van szó. Gowron tudta, hogy a népének szüksége van Kahless vallási vezetésére, ezért úgy döntött, hogy a klón legyen a vallási vezető, de a hatalom a Főtanácsos és a Tanács kezében maradt.

Ekkortájt jelent meg a Domínium az Alfa Kvadránsban. A klingonok úgy gondolták, hogy a kardassziai Detapa Tanács tagjait alakváltókra cserélték ki, ezért megtámadták Kardassziát, hogy kiűzzék az alakváltókat. A klingonok a Föderáció ellenkezése ellenére sem adták fel terveiket, ezért a klingonok a Föderációval is szembekerültek. A klingonok áttörték a kardassziai védelmi vonalakat. Néhány tanácstagot a Deep Space Nine-ra menekítettek, erre a klingonok megtámadták az állomást. Végül Sisko megmutatta Gowronnak, hogy az Alapítók állnak az események hátterében, hogy így ugrasszák össze a szövetségeseket. A Föderáció és a klingonok között eredménytelen tárgyalások folytak a vitás ügyek elsimítására. Végül Gowron felmondta a Khitomeri Egyezményt.

Nem sokkal később Odonak támadt egy gyanúja, miszerint Gowron egy alakváltó. Sisko, Worf és Odo meg akarta akadályozni Gowront, abban, hogy háborút indítson a Föderáció ellen, de Martok tábornok elfogta őket. Nem sokkal kiderült, hogy igazából Martok az alakváltó, és nem Gowron. Az ál-Martokot végül megölték. A klingonok és a Föderáció fegyverszünetet kötött. A fajok közötti bizalomban keletkezett károk túl nagyok voltak, így már senkisem akadályozhatta meg a Jem'Hadar inváziót. Nem sokkal később Kardasszia csatlakozott a Domíniumhoz. A veszélyhelyzetben a két fél újra aláírta a Khitomeri Egyezményt. Így a klingonok és a Föderáció együtt harcolhattak a Domínium ellen. A Domínium egyre erősebb lett az Alfa Kvadránsban, ezért a Föderáció elhatározta, hogy lezárják a Gamma Kvadránsba vezető féregjáratot, és elhagyják a DS9-et.

A Föderáció eközben egyre súlyosabb veszteségeket szenvedett, és mivel a Domínium megakadályozta, hogy lezárják a féregjáratot, ezért a Föderáció a DS9 visszafoglalására indított egy sikeres támadást. A féregjáratban lakó Próféták segítségével sikerült visszaverni a Jem'Hadar támadást. Nem sokkal később a romulánok is csatlakoztak a Föderáció/klingon szövetséghez. Az egyik első közös akciójuk a Chin'Toka rendszer elfoglalása volt. Nem sokkal később Dukat megszerezte a Prófécia kristályát. A féregjárat ezzel lezáródott, és összeomlott. Breen belépett a háborúba a Domínium oldalán. Ezzel az erőviszonyok újra a Domíniumnak kedveztek. A Chin'Toka rendszert is sikerült visszaszerezniük.

Martok nem akarta végrehajtani Gowron parancsait. Worf sem értett egyet a kancellárral, mert úgy gondolta, hogy az csak a politikai helyzetét akarja azokkal megerősíteni. Worf megölte Gowront Bat'leth párbajban. Ezek után Martok lett a kancellár. A szövetség sikeresen visszaverte a Domíniumot, akiknek Kardasszia Egy közelébe kellett visszahúzódniuk. A szövetség egy mindent eldöntő támadásra szánta el magát. Kardasszia is a szövetség oldalára állt. A támadás végül sikerrel zárult. A Domínium visszavonult a Gamma Kvadránsba.

Worfot választották a Föderáció új kronoszi nagykövetévé. Az új kancellár és az új föderációs nagykövet munkája újabb fordulópontot hozott a Klingon Birodalom történetében.

Megjegyzés: A klingonok történelmének van egy fejezete amelyről minden fajtabéli mélyen hallgat és máig a nép szégyenfoltjaként emlékeznek rá. 2154-ben a klingon tudósok megkísérelték lemásolni az emberek génjavító technológiáját, amely a Földön aztán az Eugenikus háború kitörését eredményezte. A harcok során az úgynevezett genetikai javítottak 30 millió emberrel végeztek. A klingon katonai vezetés azonban nem törődve az esetleges mellékhatásokkal levidián influenzának álcázva megfertőzte a génjavító szekvenszerekkel a nép nagy részét. Az erősebb és kitartóbb klingon faj létrehozása lebegett célként a szemük előtt.

Csakhogy a földiektől lopott mintákból nem vették ki az emberi DNS láncokat, így a beoltottak lassan elvesztették klingon külsejüket (beleértve a homlokcsont redőket). A külső jegyek megváltozása csak az első lépés volt. Sok beoltott bár erősebb és gyorsabb is lett, az agyi leépülés tüneteit kezdte mutatni. A klingonok ezért az elismert orvosi szaktekintélyt, Dr. Phloxot elrabolták a 31-es szekció segítségével (amely ekkor még csak egy a flottán belüli Földvédő szervezet volt). Phlox végül megoldotta a leépülés visszafordítását, ám a klingon jegyek eltűnését nem tudta korrigálni. A klingonok generációkon át éltek szégyenük bélyegével és csak a Khitomeri egyezményt megelőző 50. évben alakult vissza a DNS láncuk. Sokak szerint ez az eset volt a legfőbb oka annak, hogy a Klingon Birodalom évtizedeken át ellenséges viszonyt tartott fenn a Földdel.