Bolygók Egyesült Föderációja

Ufp-emblemA Bolygók Egyesült Föderációja, vagy rövidebb nevén Föderáció, 2161-ben jött létre, a földi-romulán háború után. A Föderáció államformáját tekintve szövetségi köztársaság. Ez azt jelenti, hogy tagbolygókból áll, amelyeknek mind megvan a saját kormánya. Három legjelentősebb alapító faja az emberek, a vulkániak és az andoriánok voltak. Azóta már több tucat faj csatlakozott a szövetséghez, jelenleg körülbelül 200 bolygó a tagja, és vitathatatlanul egyike az Alfa Kvadráns nagyhatalmainak. A föderáció alapvetően egy békés szervezet, célja új világok, új civilizációk felfedezése, a folyamatos kutatás. A központjai a Földön, Párizsban (adminisztratív) és San Franciscoban (törvényhozói) találhatók, és eme előbbiben található a Föderáció mindenkori elnökének a székhelye is. A Föderáció hivatalos pénzneme a föderációs kredit, de ritkán használják, mert a mindennapi élethez a pénz nem szükséges. A törvényhozó szerv a Föderációs Tanács, amely tagbolygók választott küldötteiből áll és San Franciscoban ülésezik. A Föderációnak több híres bolygója is van, ezek közül is kiemelkedik a 001-es rendszer, a Föld, illetve a 002-es rendszer, a Vulkán, mint a két vezető faj bolygója. De említhetjük az Andoriát is, ahol az az érdekes, hogy annak nem minden lakója ismeri el a bolygót a Föderáció tagjaként, ugyanis a bolygón nincs egységes, az egész bolygót átfogó kormányzat. Szinten híres még a Risa, amely egy esőerdőkkel borított bolygó és nagyon kedvelt üdülőhely a Föderáció polgárainak a körében.

A Föderáció előzményei 2063. április 4-5-re nyúlnak vissza. Ekkor, 10 évvel a 600 millió ember életét követelő III. világháború után, végezte el Zefram Cochrane az első szubtérutazást, egy általa fabrikált űrhajó segítségével. Bár az utazás csak néhány percig tartott, de ez elég volt arra, hogy felkeltse a közelben járőröző vulkáni hajó figyelmét, akik addig a Földet érdektelennek tartották, de ekkor megjelentek és leszálltak a Földön. Így lett április 05. a Föderáció legnagyobb ünnepe, a Kapcsolatfelvétel Napja (bővebben lásd a Star Trek VIII. Kapcsolatfelvétel című filmet). Ez az esemény rendkívüli hatással volt az emberekre, rájöttek, hogy nincsenek egyedül az univerzumban, és ezzel egy példátlan egységesüli és modernizációs folyamat indult meg a bolygón. Mindössze 2 generáció alatt, a vulkániak segítségével legyőzték a betegségeket, járványokat, megszűntek az éhínségek, elindult a Naprendszer kolonizációja, a Mars terraformálása, majd fokozatosan a Naprendszeren kívüli területek kolonizációja is megkezdődött, megalakult a Világ Kormány, amelyhez végül 2151-ben Ausztrália is csatlakozott és így a bolygó egységes irányítás alá került.

A Föderáció legfőbb kutatói és katonai szerve a Csillagflotta, amely amellett, hogy diplomáciai, és tudományos küldetéseket végez, bármikor készen áll arra is, hogy megvédje a Föderáció határait. Erre már csak azért is szükség van, hiszen bár a Föderáció céljai alapvetően békés jellegűek, de olyan szomszédokkal van körülvéve, akikről ez már koránt sem mondható el. A Föderáció eleve egy háborúban, a földi-romulán konfliktusban született, amely 2156-60. között tartott és egy félre sikerült kapcsolatfelvétel miatt fajult háborúvá. Még pedig mai napig a Föderáció történetének legkegyetlenebb háborújaként tartják számon. Érdekesség, hogy bár a bevetett atomfegyverek következtében egész kolóniák pusztultak el, a két fél nem is látta egymást, vagy legalább is nem maradt életben senki, aki el tudta volna mondani, hogy néz ki az ellenfél. Bár kezdetben a romulánok voltak sikeresebbek, de például a Daedalus osztályú hajók bevetésének köszönhetően a földiek 2158-tól fokozatosan megfordították a háború menetét és végül 2160-ban szubtér rádión kötötte meg a békeszerződést a két faj, amely létrehozta az általuk uralt területeket elválasztó, egy fényév széles Semleges Zónát. A két faj viszonya azóta sem felhőtlen, a romulánok mindig is gyanakvással tekintettek, tekintenek az emberekre és rövid időszakokat leszámítva (pl. a Domínium Háború, amikor a két faj szövetséges volt) állandó volt közöttük az ellenségeskedés. Azonban nem csak a romulánokkal voltak konfliktusai a Föderációnak, hiszen hosszú évtizedekig tartott az ellenségeskedés a klingonokkal, amely csak a Khitomeri Egyezmény megkötése után szűnt meg többé-kevésbé, vagy említhetnénk a Kardassziával vívott 20 éves határ háborúk sorát is.

A Csillaflotta irányítását az admirálisok végzek, akik a kapitányokkal és a Csillagflotta minden tagjával együtt az Elsődleges Irányelvhez tartják magukat. Ez a flotta legfőbb alap dokumentuma, ez szabályoz sok mindent többek között például azt is, hogy mikor lehet egy fajjal felvenni a kapcsolatot, mikor elég érett arra, hogy esetleg a Föderációba való felvételéről tárgyaljanak. A flotta zászlóshajója a mindenkori Enterprise, amely jellemzően az éppen legmodernebb hajóosztály egyik tagja is. A flotta létszámát nehéz pontosan meghatározni, de a Domínium Háború előtt körülbelül 2500 hajó alkothatta, azonban a háború és egyéb katasztrófák (például a Borg támadásai) következtében jelentős veszteségeket szenvedett el. A flotta utánpótlását a tisztek terén a Csillagflotta Akadémia biztosítja, amely San Francisco-ban található.