Sziasztok! Azt a helyzet, hogy mostanság nagyon elhanyagoltam az én kis Rendelőmet, de úgy döntöttem, hogy ennek épp itt az ideje véget vetni, és legalább heti egyszer, a képregények mellé valami (többnyire) kép nélküli olvasnivalóval, érdekességgel is szolgálni nektek. Mik lesznek ezek pontosan? Na ezt még én sem tudom, jelenleg egy dolgot találtam ki nektek, amiről írni fogok több bejegyzésen keresztül, és amire a mai címe is vonatkozik.

Miről is van szó pontosan? Anno, amikor már tudtuk, hogy közeleg a 1000. képregény honosításunk időpontja, felmerült, hogy készítsünk egy olyan képes leírást is, amely azt mutatná be, hogyan dolgozunk mi, hogyan zajlanak a honosítás folyamatai. Ez sajnos végül elmaradt, mivel elég szűkös lett az idő, amikor a rájöttünk, hogy viszonylag közel vagyunk már ahhoz, hogy az 1000. képregény kikerüljön az oldalra. Viszont úgy gondoltam, hogy ez a téma talán többeket érdekelhet az olvasók közül, szóval arra jutottam, hogy készítek egy több részes cikk sorozatot arról, hogyan is működik az oldal, hogyan készülnek a honosítások, melyik honosítás mikor és miért kerül ki, és ilyenek. Remélem, élvezni fogjátok, hogy egy kicsit bekukkanthattok a kulisszák mögé! A mai, legelső részben azt szeretném egy kicsit bemutatni, hogy miként is választjuk ki a honosításra szánt képregényeket. Elvégre ez mindennek az alfája és az ómegája, illetve van ezzel egy olyan célom is, hogy egy kicsit végre megértessem veletek, hogy miért van egy héten pl. 3-4 DC, és jó esetben is csak 1-2 Marvel frissítés az oldalon. Szóval vágjunk is bele!

Azért is aktuális talán ez a téma, mert nem is olyan régen, pár hete a fórumon is felmerült, egy kedves fórumozónk kérdezte, hogyan is dolgozunk mi. Nos, a legfontosabb először is a honosításra szánt képregények kiválasztása. Talán nem is gondolnátok, hogy ez sokszor nem is olyan egyszerű folyamat. A legeleje egyszerű. Ha valami tetszik, akkor azt meg akarjuk csinálni. Ha az ember fordító, akkor máris sínen van, hiszen a fordítást meg tudja csinálni, és, ha szerencséje van, ért a beíráshoz is, vagyis a beírással sincs gond, és már szinte el is készült a képregény. Ha csak beíró az ember és nem akar/tud fordítani, akkor ugye problémásabb a helyzet, hiszen akkor előbb találnia kell egy fordítót a sorozatra, amit kinézet magának. De általánosságban igaz az a megállapítás, hogy mindenki azt a képregényt honosítja, amit szeretne, és aminek a készítését élvezi. Persze vannak kivételek, amikor megbízásból, szívességből vállal az ember egy-egy fordítást vagy beírást, de felénk ez a ritkább eset. Beírásnál még mondjuk nincs olyan nagy gond ezzel, de fordításnál nagyon meg tud látszani, ha az embernek nincs kedve valamihez, és csak „kényszerből” fordítja, vagy nagyon nem élvezi magát a fordítást. Hiszen, mivel amit mi csinálunk az egy hobbi, ezt szeretném hangsúlyozni, mégis csak az lenne a lényeg, hogy élvezzük azt, amit csinálunk, legyen az fordítás vagy beírás.
Szóval, kicsit most talán elkalandoztunk, de ott tartottunk, hogy az ember kiválasztotta azt a képregényt, amit szeretne elkészíteni. Ha szerencséje van, akkor olyat választott, ami nem kiadás esélyes, és akkor elvileg semmi akadálya annak, hogy elkészítse az adott honosítást. Ha kiadás esélyes, akkor bizony hiába szeretné, az íratlan szabályokat figyelembe véve nem piszkáljuk, hiszen nem akarjuk az otthoni kiadók üzletét rontani. De ha nem kiadás esélyes, akkor elvben szabad a pálya. De csak elvben, mert azért a régebbi honosító oldalak között illik arra is figyelni, hogy a lefoglalni kívánt sorozat nem tartozik-e másik oldal/honosító profiljába? Ha igen, akkor pedig illik az adott oldallal/illetővel megbeszélni, hogy esetleg ő nem szeretné-e honosítani? Ez a rendszer a régebbi, már több éves oldalak között elég jó működik/működött eddig, sajnos azonban vannak olyan oldalak, amelyek nem igazán figyelnek ezekre az íratlan szabályokra…
De haladjunk tovább. Tehát, a kiválasztott képregényünk nem kiadás esélyes, nem tervezi egyetlen más oldal/honosító sem a honosítását, ami szuper, mert így szabad préda, csak a miénk! Régen itt jött volna az a fázis, hogy ezután le kell foglalni a képregényt. Ugyanis a képregény.net régi, működő fórumán volt egy foglalási lista, ahová a különböző oldalak fel tudták vésni az elkészíteni szánt képregényeket, hogy lehetőleg más ne kezdjen bele feleslegesen és ne legyen később vita ebből. Ez a lista most sajnos hiányzik, meg vannak is olyan honosítók, akik nem nagyon veszik figyelembe…
Mindenesetre maradjunk most annyiban, hogy működik a lista. Tehát, meg van a sorozat, amit csinálni szeretnénk. Nem kiadás esélyes, nem ütközik egyetlen más honosító oldal/kolléga terveibe sem, le is foglaltuk. Milyen akadályai vannak akkor még az elkészítésének? Nos, rossz hírem van, ugyanis van még további két akadály. Az egyik az időkorlát. Szintén íratlan szabály, hogy nem igazán csinálunk nullanapos honosításokat, vagy legalább is nem rakjuk ki őket. Van egy minimális, fél éves várakozási idő új megjelenések esetén, amit igyekszünk betartani, vagyis, ha egy képregény mondjuk 2012. decemberében jelent meg az USA-ban, akkor annak a honosított változatát legkorábban 2013. júniusában fogjuk kirakni nektek. Itt is vannak mondjuk egyéni megfontolások, pl. azért igyekszünk nem lefoglalni és elkezdeni olyan minisorozatot, ami még el sem kezdődött, vagy csak egy két rész jött ki belőle, illetve én igyekszem betartatni a többiekkel az egy éves szabályt itt, az oldalon. Ez utóbbi azt jelenti, hogy legkorábban a megjelenés után egy évvel rakunk ki egy honosítást. Ráadásul az időbeli korlát nem is feltétlenül csak rajtunk múlik. Ugyanis attól, hogy egy képregény nem kiadás esélyes a magyar képregény piacon, még előfordulhat, hogy kapcsolódik egy-egy kiadó távlati terveihez, és emiatt nem jelenhet meg, csak azután, hogy a kiadó a megfelelő történetet már kiadta, hogy ne lőjünk le semmilyen poént előre. Klasszikus példa erre a Hulk Háborúja. Miért nem lehetett a Hulk Háborúját anno rögtön a Hulk Világa után elkezdeni? Azért, mert a Hulk Háborúja már a Földön játszódik, a Polgárháború után, így meg kellett várnunk, amíg a magyar kiadás eljut a Polgárháborúig, megjelenik magyarul és csak utána kezdhettünk bele. Ilyen egyszerű az egész. De pl. ezért nem készült még a régóta tervezett Captian Britain and a MI:13 honosításom sem, mivel az a sorozat a Titkos Invázióval indul, vagyis legkorábban akkor számíthattok majd rá, ha megjelent a Titkos Invázió magyarul.
Nos, azt hiszem, ezzel minden íratlan szabályt végigvettünk. Kiválasztottuk a nekünk tetsző sorozatot, ami nem kiadás esélyes, és nem is ütközik más oldal oldal/honosító terveivel. Lefoglaltuk magunknak és megvártuk a minimálisan fél éves várakozási időt is az eredeti megjelenéshez képest, ráadásul nem is kapcsolódik egyetlen magyar kiadványhoz sem. Szuper! Innentől kezdve jöhet az érdemi része a dolognak, vagyis maga a honosítás folyamata, de erről majd legközelebb olvashattok!

Ugye, hogy nem is olyan egyszerűen történik a honosítandó képregények kiválasztása? Remélem, ezzel a kis leírással sikerült rávilágítanom erre. De térjünk vissza az írásom elejére, amikor is választ ígértem arra a gyakran felmerülő kérdésre, vagy kritikára, hogy miért nincs több Marvel és kevesebb DC honosítás az oldalon. A válasz nagyon egyszerű. A foglalási listánkat és a terveinket nem aszerint állítjuk össze, hogy lefoglalunk egy rakat sorozatot, amit aztán szétdobálunk a honosítók között, hogy „te ezt csináld, te azt csináld”, stb. Nem, a lista úgy tevődik össze, hogy minden honosítónk megnézi, hogy mit szeretne csinálni, mi az, amihez kedve van, és azt felírjuk a foglalási listánkra és előbb-utóbb elkészítjük. Vagyis, ha a tagságunk nagy része DC honosításokat akar csinálni, nem pedig Marvelt, akkor DC-t is fog csinálni. Pont. Ez ilyen egyszerű. Nem fogunk senkit sem fegyverrel kényszeríteni arra, hogy Marvel honosításokat csináljon, ha nem akar. Vannak persze kivételek, amikor szívesség alapon vagy azért mert nem lehet kihagyni elvállal az ember ezt-azt, amit amúgy nem tenne, de ez a ritkábbik eset, nem ez fordul elő általánosságban. Szóval, mikor lesz majd több Marvel honosítás az oldalon? Nos, erre nagyon egyszerű a válasz. Akkor, ha a tagságunk többsége Marvek honosításokat akar majd csinálni, nem pedig DC-t. Mikor fog eljönni ez az időpont? Passz. Lehet, hogy soha, lehet, hogy már fél év múlva, ezt nem tudhatja egyikünk se. Addig pedig azt javaslom minden kedves olvasónak, hogy örüljenek annak, ami van, mert az is több mint a semmi!

Ezzel pedig az első rész végére értem. A következő leírásban azt fogom majd bemutatni, hogyan is készülnek a fordítások, beírások, hogyan megy ennek az egésznek a folyamat, majd pedig lesz még minimum egy harmadik része is sorozatnak, ami az utómunkálatokkal, a képregények kirakásával, a naptári beosztásukkal, stb. fog foglalkozni. De ha esetleg van bármilyen kérdésetek, azt nyugodtan tegyétek fel a fórumon, és akkor igyekszem arra is válaszolni majd a leírásokban!

Bejelentkezés

Ki olvas minket

Oldalainkat 87 vendég és 0 tag böngészi